info@bredeschoolsoest.nl 035 - 609 92 70

Project Mensen

Ons laatste project dit jaar gaat over ‘mensen’. Dat zijn wij zelf. Dus daar weten we alles toch al van?! Mooi niet. Neem onze hersenen. We kunnen ermee denken, fantaseren, dingen onthouden, maar hoe werken ze? En hoe kunnen we zien, ruiken of horen? Hoe werken onze longen en darmen? Er valt nog genoeg te leren.

Week 1   Wie zijn wij?
Alle zeven miljard mensen die op aarde leven zijn uniek. Ze verschillen allemaal een beetje van elkaar, in hun uiterlijk of zoals ze denken of doen. We worden geboren als baby en we groeien (meestal) van moedermelk. Zo gaat dat ook bij zoogdieren. Ons lijf lijkt veel op dat van mensapen, maar als je kijkt naar wat we kunnen en denken zijn de verschillen groot.

Week 2   Wij leven samen
Het is prettig als mensen goed met elkaar omgaan en elkaar helpen: thuis in het gezin en in de buurt waar we wonen. Dat wisten we natuurlijk al lang. Maar weten en doen zijn vaak aparte dingen. Mensen vieren veel feesten. En ze hebben verdriet en rouwen als er een bekende overlijdt. Schilder Jan Steen laat ons zien hoe het in 17e eeuw toeging in gezinnen.

Week 3   Ons lichaam
Wat is ons lichaam een wondere wereld. Elke druppel bloed wordt duizend keer per dag rondgepompt door het hart. Organen als hart, longen en hersenen worden goed beschermd door ons skelet. Dat mag ook wel, want ze zijn van levensbelang. Met de zintuigen communiceren we met de wereld om ons heen.

Week 4   Gezond en ziek
Niet alleen het lichaam kan ziek worden, ook geestelijk kunnen mensen het moeilijk hebben. Mensen kunnen somber zijn. Oudere mensen kunnen soms erg vergeetachtig zijn. Of zo in de war dat ze niet voor zichzelf kunnen zorgen. We leren over het werk van een dokter, apotheker en verplegers in een ziekenhuis. Mensen met een handicap kunnen meestal niet zonder hulpmiddelen.

Week 5   In je hoofd
Je fantasie gebruiken bij het oplossen van problemen; dat is handig. Fantaseren, denken, slapen, dromen en onthouden hebben alles te maken met ons brein. Onze hersenen zien eruit als een enorme walnoot. Via zenuwen en spieren regelen ze alles wat er in ons lichaam gebeurt.