info@bredeschoolsoest.nl 035 - 609 92 70

Project Europa

We starten het jaar met het project Europa. Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, alles komt samen in dit project. We dwalen door Europa alsof het niets is. Van het koudste puntje in het noorden tot de zonnige stranden aan de Middellandse Zee. Veel landen werken samen in de Europese Unie. Zo’n unie is uniek in de wereld. De hoofdsteden zijn stuk voor stuk pronkstukken. We kijken er onze ogen uit.

Week 1  Europa Algemeen en Noord-Europa
Deze week gaat het project over de euro en criminelen die valse euro’s maken. Natuurlijk verkennen we Europa ook op de kaart. Europa telt maar liefst 45 landen, waarvan Frankrijk en Duitsland de grootste zijn. Alle landen en hoofdsteden leren is best een klus. We oefenen op verschillende manieren, dus vervelen doet het niet gauw. We bekijken Zweden, Noorwegen met zijn fjorden, Denemarken. Finland met zijn bossen en meren lijkt wel een sprookjesland.

Week 2  West-Europa
Schotland, Engeland en Wales noemen we samen Groot-Brittannië. Met Noord-Ierland erbij heet het United Kingdom (UK). Londen, mooie stad met die grappige bussen, taxi’s en bobby’s. Ook Parijs is heel apart met de Eiffeltoren, rijke musea en de Notre Dame. Ook bekijken we Brussel, hoofdstad van België en eigenlijk ook van Europa. Weten jullie wat een pintje is of een frietkot? Minder leuk is de taalstrijd tussen de Vlamingen en de Walen. De Alpen zijn indrukwekkend, met eeuwige sneeuw op de hoogste bergtoppen.

Week 3   Zuid-Europa
Een woestijn in Spanje? Jazeker, in het Spaanse binnenland is het ‘s zomers heet en droog is. Aan de Middellandse Zee liggen de belangrijke vakantielanden van Europa. Veel toeristen gaan erheen voor het prettige klimaat en de dingen die er te zien zijn. Houden jullie ook van die oude stadjes, kerken en tempels? Portugal, Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië, Griekenland, het kan niet op met die mooie stranden. In Rome, eens het centrum van het Romeinse rijk, ligt een apart landje: het Vaticaan.

Week 4  Oost-Europa en de Balkan
Moskou is de hoofdstad van Rusland. Prachtig, die Russisch orthodoxe kerken. De winters duren lang in Rusland. Leuk voor wie van sleeën of snowboarden houdt. Het land is enorm groot, het loopt helemaal tot China door. Daar is het 9 uur later dan in Moskou. De treinreis erheen duurt dagen. Vroeger was Rusland de baas in veel landen in Oost-Europa. Maar na 1990 niet meer. De Balkan telt nu meer landen dan vroeger. Sommige landen zijn in tweeën gesplist, omdat er steeds oorlog was tussen mensen van hetzelfde land.

Week 5  Centraal-Europa
Houden jullie van paprika? In Hongarije lusten ze er wel pap van. Dat is dan ook het land van de paprika. Verder gaat het over lawines, over de rivier de Donau die Boedapest verdeelt in Boeda en Pest, de autofabrieken in Duitsland, Warschau in Polen en het Balatonmeer in Hongarije. We zijn benieuwd wat we allemaal aan het einde van het project geleerd hebben over Europa. Per slot van rekening zijn we allemaal Europeaan!