We duiken diep in de geschiedenis. We gaan nog veel verder terug dan het jaar nul. Toen liepen hier mammoeten, bizons en rendieren rond. En jagers gekleed in dierenvellen. Zij woonden in grotten en primitieve hutten. Heel anders dan de Grieken, een paar duizend kilometer verderop. Die konden al lezen en schrijven en veel Grieken studeerden om nog knapper te worden. Ze bouwden grote paleizen, tempels en theaters, net als de Romeinen enkele eeuwen later. Indrukwekkend! Zo gaat er elke week weer een wereld voor ons open in dit mooie project.
Week 1: Prehistorie algemeen
2000 jaar geleden waren de Romeinen in ons land. Maar onze geschiedenis begon nog veel eerder. Dat zien we op de tijdblak in de klas. De film geeft ons een kijkje in die oude tijden. Botten van dieren, potten en andere vondsten in onze bodem vertellen van toen. Groot zijn de hunebedden in Drenthe. Keien van wel 20 duizend kilo zijn hier gebracht door schuivend ijs. Sterker nog: ook de meeste heuvels in ons land zijn daardoor ontstaan. Zo lezen we nog veel meer dingen die we eerst nog niet wisten. We smullen van een oud Drents verhaal over de reuzen Ellert en Brammert.
Week 2: Jagers en verzamelaars
Wel even wat anders dat leven in de steentijd. In de film leren we Jon kennen. De jongen leert van zijn moeder vruchten en groenten zoeken en van zijn vader dieren vangen. Zodra er geen eten is, trekt de stam van Jon, ongeveer 20 mensen, naar betere streken. Ze kleden zich met dierenhuiden. In ons boek zien we foto’s van grotschilderingen en zelfs sieraden uit de prehistorie. Best bijzonder. In een grappig gedicht klaagt een ‘oertijdman’ over mammoetpoep voor zijn hol. Het verhaal over het meisje Luza zullen er niet gauw vergeten.
Week 3: Boeren
Knap hoor. Ze vinden een oud potje en ze kunnen er een hele film over maken. We zien boeren in de prehistorie met moestuin, akkers en vee. Hun huis had maar één kamer, die tegelijk dierenstal was. Soms mislukte de oogst, soms gingen plotseling alle dieren dood. Ook zelf werden ze niet oud. In hun graven kregen ze mooie spullen (grafgiften) mee voor de goden. Ook vroeger al waren boeren slimme mensen. Lees het verhaal over de boer en de slechterik maar.
Week 4: Grieken
Griekenland. Mooi vakantieland. Schitterende gebouwen ook, duizenden jaren oud. De berg Olympus waar ooit de Olympische Spelen begonnen. We kunnen het allemaal bekijken. De Grieken waren goed in dingen uitproberen en kijken hoe het beter kon. Zij waren ook heel modern als het om regeren ging. Hier begon de democratie. Hoe zit het met de regering van ons land en gemeente? Beeldhouwers, dichters en schrijvers en filosofen (denkers), hun namen zijn nog steeds wereldwijd bekend. Wie kent ze niet, namen als Ajax, Achilles, Sparta, Heracles? Ja, de oude Grieken hielden van sport.
Week 5: Romeinen
Nog nooit Rome gezien? Geeft niet. De film laat ons door het oude centrum lopen. Dat ziet er nog bijna net zo uit als 2000 jaar geleden. Toen veroverde Julius Caesar met een sterk leger bijna heel West-Europa. Hier werd de Rijn de grens van het Romeinse Rijk. Nijmegen, Maastricht en Utrecht waren sterke steden. Het christelijk geloof was eerst streng verboden, maar later niet meer. Wist je dat de Romeinen konijnen naar ons land brachten? Wie weet leren we later Latijn, de oude Romeinse taal. Deze week alvast wat Latijnse woorden: mamma, camera, centrum.