info@bredeschoolsoest.nl 035 - 609 92 70

Project Communicatie

Een les of een liedje op school, zomaar een praatje, een sms’je of een nieuwtje, het is allemaal communicatie. We hebben contact met de mensen en de wereld om ons heen. We kunnen niet zonder contact en communicatie. Elke week komt een ander sub-thema van communicatie aan bod.

Week 1 Taal en teken
Communiceren kan op veel manieren. Een molenaar liet vroeger met de wieken van zijn molen weten wat er gebeurd was. Indianen gaven rooksignalen door en vuurtorens waarschuwden schippers. Schrijven begon ooit met kleine tekeningetjes, gekrast in een plat stuk klei. Nu leren we hoe een echte schrijver te werk gaat. Met de komst van schoolschrijver Simone Arts kunnen we zeggen dat we een echte kinderboekenschrijver kennen!

Week 2 Allemaal taal
Blij, bang, boos. Emoties kun je vaak van onze gezichten aflezen. Ook gebaren vertellen veel over emoties. De eerste films waren stom, dat wil zeggen zonder geluid. Toch kon je aan de gezichten en gebaren zien wat de acteurs bedoelden. Ook dieren hebben lichaamstaal.
Horen en zien zijn erg belangrijk bij communicatie. Wie dat niet goed kan is behoorlijk gehandicapt. Gebarentaal of liplezen kan dove mensen helpen. Voor blinden is er het alfabet in braille. En ken je ook geheimtaal? Daarover verklappen we natuurlijk niets.

Week 3 Drukwerk
Elke dag zorgt de krantenbezorger voor het nieuws in de brievenbus. We lezen deze week in de klas ook in echte kranten. Kranten waren er nog niet in de middeleeuwen. En maar heel weinig boeken. Die werden door monniken met de hand geschreven! Totdat in 1450 het drukken van boeken begon. Mooi om te zien hoe dat ze dat toen deden en hoe razendsnel dat nu gaat.

Week 4 Telefoon, radio, tv en film
Het wordt een week vol verrassingen over radio, tv, vaste en mobiele telefoon, zendmasten en nog meer. We maken ook stappen terug in de geschiedenis. Uitvinder Marconi heeft als eerste een soort radio in elkaar gedokterd. En meneer Bell vond de telefoon uit.

Week 5 Het Wereldwijde Web
Internetten, chatten en e-mailen is de manier waarop we nu veel communiceren. En hoe doe je dat op een veilige manier? Oppassen dus met adressen en telefoonnummers. En je wachtwoord moet je helemaal nooit aan de grote klok hangen! Informatie zoeken met een zoekmachine is handig voor je werkstuk of spreekbeurt.