info@bredeschoolsoest.nl 035 - 609 92 70

Nieuw project: Moderne geschiedenis

De wereld verandert. Soms supersnel en dan hebben we een revolutie. De laatste twee, drie eeuwen waren er nogal wat revoluties. In Frankrijk en Rusland bijvoorbeeld, waar gewone mensen in opstand kwamen. Ook grote uitvindingen veranderden de wereld. Denk maar aan de stoommachine en de auto. Nu leven we middenin de digitale revolutie, die begon met de computer. Ja, de wereld verandert waar we bij staan. Met dit mooie geschiedenisproject zijn we weer helemaal bij de tijd.

Week 1:  De Franse Revolutie
Vroeger waren koningen en andere mensen van adel de baas. In de film vergapen we ons aan de rijkdom van de Franse koning. En dat terwijl zijn volk honger leed. Geen wonder dat de mensen in opstand kwamen. ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ was de leus van de revolutie. Daarna kwam Napoleon. Deze nieuwe leider hield van macht en oorlogen en veroverde Nederland. Toen begon de Franse tijd. Wie geen achternaam had moest er nu eentje kiezen, we moesten voortaan rechts rijden, meten met de meter en jongens moesten in militaire dienst. Napoleon kreeg veel voor elkaar, maar met de verovering van Rusland liep het fout. In 1815 kregen we onze eerste eigen koning: Willem I. Wist je dat Nederland en België toen nog één land waren? We leren ook nog een boel over de regering van land, provincie en gemeente.

Week 2:  De industriële Revolutie
Die goeie ouwe stoommachine. Toen die goed op stoom kwam, begon de industriële revolutie. De film laat zien wat er toen allemaal veranderde. Er kwamen stoomboten en stoomtreinen. Veel mensen verhuisden naar de stad om in stoffige fabrieken te gaan werken. Ook veel kinderen werkten en gingen niet naar school. In veel landen verdwenen koningen van het toneel, maar Nederland hield zijn koningshuis. Eerst hadden we drie koningen (Willem I, II en III), daarna drie koninginnen (Wilhelmina, Juliana en Beatrix) en nu weer een koning.

Week 3: Rondom de Eerste Wereldoorlog
Wereldoorlog is een naar woord, maar het klopt helaas wel. Van 1914 tot 1918 werd in landen verspreid over de hele wereld gevochten. Het ergst in Frankrijk, waar Duitsland was binnen gevallen. De soldaten vochten vanuit loopgraven. Dat zijn diepe sleuven in de grond. In Rusland zette het volk hun tsaar (koning) af en het werd daarna een communistisch land.

Week 4: De Tweede Wereldoorlog
Nog een wereldoorlog; deze keer van 1939 tot 1945. In de film zien we hoe Hitler de baas van Duitsland werd en met zijn legers andere landen aanviel. In 1940 was Nederland de klos. Na het bombardement op Rotterdam gaf ons land zich over. Joden werden zwaar gediscrimineerd. Later werden de meesten opgepakt en in speciale kampen gedood. In de Hongerwinter stierven veel mensen van de honger. Legers uit Amerika, Canada en Engeland schoten te hulp. Op 5 mei 1945 was de oorlog eindelijk voorbij. 5 mei is steeds onze Bevrijdingsdag. Om in te lijsten, zo mooi zijn de gedichten over Vrijheid.

Week 5: Na de Tweede Wereldoorlog
Het had zo mooi kunnen worden na de oorlog. Maar de twee grote bevrijders van Europa, Amerika en Rusland, werden vijanden van elkaar. Ze werkten elkaar tegen waar ze maar konden. Europa werd verdeeld in twee kampen. Het westen was voor Amerika, het oosten stond onder invloed van Rusland. De grens liep dwars door Duitsland. Een lange muur verdeelde Berlijn in tweeën. In 1989 werd de muur afgebroken. De spanningen tussen Oost en West verdwenen. De laatste jaren heeft de wereld te maken met aanslagen door moslimterroristen. Grote indruk maakte de aanslag op de Twin Towers in New York.