info@bredeschoolsoest.nl 035 - 609 92 70

Nieuw project: bouwen

Een huis is een thuis. De plek waar we ons veilig voelen en beschut zijn tegen het weer. Een plek ook waar we goed verzorgd kunnen opgroeien. Iedereen heeft zo’n thuis nodig. Wat er allemaal komt kijken bij de bouw van huizen ontdek je in dit project. Huizen, maar ook winkels, scholen, kantoren, straten en nog veel meer. En laten we de dijken niet vergeten die nodig zijn om droge voeten te houden. Zo is er ontzettend veel te doen in de wereld van de bouw. Bouwen, een prachtig project om samen aan te….bouwen.

Week 1 Wonen
Heien, ijzer vlechten, beton storten, een steiger opbouwen, de film maakt ons wegwijs in de bouw van een huis. We leren ook allerlei bouwmaterialen kennen. De eerste mensen woonden in grotten, holen of hutten lezen we in ons boek. Hier en daar is dat nog zo. Maar in ons land bouwen we stevige huizen, meestal van steen en beton. Bouwen begint met een bouwtekening van een architect. Een stevig fundament moet het zware huis dragen.

Week 2 Muren en kastelen
Een kasteel is zo gek nog niet. Dat horen we in een vrolijke film over kastelen. Toch was het vroeger vaak afzien in zo’n kil kasteel. Bij Info leren we over kastelen in de middeleeuwen. De eerste waren houten woontorens, later werden er grotere kastelen met stenen gebouwd. De muren waren heel dik om aanvallers buiten te houden. Ook een stad had een dikke stadsmuur, met poorten erin die ’s nachts op slot gingen. Heel bijzonder is de Chinese muur van wel 6 duizend km lang!

Week 3 Bijzondere bouwwerken
Deze week zien we geweldige bouwwerken. Bob de Bouwer zou er zelfs van opkijken. De film over piramiden brengt ons naar Egypte. In ons lesboek zien we het ene na het andere prachtige bouwwerk: de Eiffeltoren (300 meter), de Blauwe Moskee in Istanbul, het operagebouw van Sydney. En niet te vergeten de kathedraal Sagrada Familia van architect Gaudi in Barcelona. Grote bruggen en torens maken altijd veel indruk. Erg knap om ze zo te maken dat ze eeuwenlang blijven staan. We lezen de teksten heel nauwkeurig, want de vragen zijn pittig.

Week 4 Superconstructies
Zeg je achtbaan, zeg je zwaartekracht. De ene keer lijk je te zweven in zo’n gevaarte, een tel later word je zwaar in je stoeltje gedrukt. Een achtbaan moet spannend, maar toch veilig zijn. Mooi om te zien hoe zo’n constructie gebouwd wordt. We lezen over de torenbouw van Babel, een verhaal uit de Bijbel. Bruggen zijn knappe constructies. Een trein en een fiets zijn evengoed superconstructies. Haal maar eens een fiets in de klas en bekijk het frame [je zegt: freem], waar alle onderdelen aan vast zitten. Knap gemaakt, vind je niet?

Week 5 Duinen, dijken en dammen
Een deel van ons land ligt lager dan de zee. Duinen, dijken en dammen zorgen ervoor dat we het water de baas blijven. Toch zijn er soms overstromingen, vooral vroeger. We zien een film over de watersnood van 1953. We lezen over Deltaplan en Afsluitdijk. De Zuiderzee (nu IJsselmeer) werd kleiner gemaakt door er polders van te maken.