info@bredeschoolsoest.nl 035 - 609 92 70

Een nieuw project: Geloof

Wie van mooie verhalen houdt zit goed. Echte juweeltjes komen we tegen in dit project. We leren over godsdiensten waar wereldwijd miljarden mensen in geloven. Elke godsdienst begon eens in het klein. Als een klein vuurtje zeg maar. Maar dat doofde niet. Het verspreidde zich over de hele wereld.

Week 1 Jodendom
De film geeft ons een kijkje in een synagoge (joodse kerk) en we bezoeken een familie op vrijdagavond als de sabbat begint. Het joodse geloof begon met Abraham die 4000 jaar geleden leefde. Hij geloofde in één God, de schepper van de wereld. Mozes bracht het joodse volk uit Egypte terug naar Kanaän (Palestina). Later werden de joden weer verjaagd. In de Tweede Wereldoorlog werden zes miljoen joden vermoord. Daarna, in 1948, stichtten de joden een eigen land Israël.
We spelen een toneelstukjein het Engels en oefenen de woorden op de computer. Het gedicht ‘De tien geboden’ lezen we niet alleen, we praten er ook met elkaar over. En dan het verhaal over Jozef. Verbazend wat hij allemaal meemaakte.

Week 2  Christendom
Kerken en kathedralen, op de film bewonderen wij er drie. We lezen teksten over Jezus die 2000 jaar terug in Palestina leefde. Hij vertelde de mensen dat zij van God en van elkaar moesten houden. Jezus stierf aan het kruis, maar hij stond op uit de dood, zo vertelden zijn volgelingen. Zij noemden hem Christus (verlosser) en ze gingen in andere landen over hem vertellen. Wie niet precies weet wat advent, preekstoel, lijdenstijd en evangelie betekenen, komt er nu achter. Easter, cross, bible en andere woorden over het christendom leren we bij Engels. En we zingen uit volle borst ‘He’s got the whole world in his hands’.

Week 3 Islam
Hakim bezoekt een moskee en wij kijken mee. De bezoekers bidden en luisteren naar de preek van de imam. We lezen informatie over de islam en maken de opdrachten. De koran is het heilige boek. Moslims bidden vijf keer per dag. Er zijn regels voor het voedsel dat men eet. De islam vraagt moslims arme mensen te helpen. In de maand ramadan vasten moslims overdag. We lezen over vrolijke feesten, zoals het suikerfeest en het offerfeest. Een grote gebeurtenis is de bedevaart naar Mekka. En dacht je van de mooie foto’s van tegelmozaïeken? Patronen tekenen en knippen, een precies maar mooi werkje.

Week 4 Hindoeïsme
In de film ontmoeten we een pandit (hindoe priester). Hij legt uit dat reïncarnatie erg belangrijk is voor hindoes. Na de dood komt de ziel terug in een ander mens of  dier. Hindoes geloven dat Brahman (God) alles gemaakt heeft. Zij bidden in tempels en offeren daar bloemen, fruit of lekkers. Veel hindoes eten geen vlees, uit respect voor dieren. De Ganges in India is hun heilige rivier. We lezen wijze woorden van Gandhi, een bekende Indiase leider.
Bij Engels spelen we een toneelstukje over Diwali, het lichtfeest dat hindoes in de herfst vieren. Bij het Holi feest gooien mensen water en verfpoeder naar elkaar. Een vrolijke boel, dat begrijp je.

Week 5 Boeddhisme
We kennen ze wel, boeddhistische monniken gekleed in een gele of rode pij. De film laat zien hoe hun dag eruit ziet. Boeddha leefde zo’n 2500 jaar geleden. Eerst was hij een rijke prins. Maar hij liep weg uit zijn paleis om het gewone leven te leren kennen. Hij zag mensen verdriet hebben, pijn lijden en doodgaan. Waarom is er toch zoveel lijden in de wereld? Na lang nadenken vond hij het antwoord. Hij werd Boeddha, ‘de Verlichte’. In ons lesboek lezen we interessante informatie over mediteren, tempels en boeddhabeelden. Mis vooral het prachtige verhaal over de Japanse steenhouwer niet. Ga je een boeddha boetseren of kies je voor de bouwplaat?